Zánět slinivky – chronická podoba pankreatitidy

Zánět slinivky – chronická podoba pankreatitidy Posted on 29.1.2017

Pankreatitida je onemocnění slinivky. Zánět může být natolik vážný, že stav nemocného může skončit až smrtí. Rozlišujeme dva typy pankreatitidy. Akutní a chronickou formu. Podívejme se na tu druhou.

slinivka

Chronická forma

Je stav pacienta, kdy slinivka postupně přestává fungovat. Jde o celoživotní onemocnění a omezení. Slinivka přestává plnit svou funkci trávení živin. Takto nemocný člověk je tedy vážně ohrožen. Známe dva typy této chronické nemoci:

A) Chronická pankreatitida
B) Chronická obstrukční pankreatitida

Co je spouštěčem

Za vznik tohoto onemocnění může řada faktorů.
1) Alkohol – Přemíra alkoholu způsobuje až 80% případů. Experti tvrdí, že již 0,5 l vína nebo 1,25 l piva denně stačí. Alkohol poškozuje buňky slinivky. Ty jsou pak nahrazeny vazivem a slinivka je poškozena.
2) Žlučníkové kameny – Chronické infekce žlučových cest a žlučníkové infekce jsou dalším spouštěčem.
3) Genetika – Autoimunita nebo dědičná genetika jako cystická fibróza.
4) Konzumace léků
5) Chirurgické zákroky – V oblasti pankreatu.

Projevy nemoci

Zánět většinou provázejí nepříjemné bolesti v oblasti břicha. Bolest se dostavuje povětšinou po jídle. Slinivka nedokáže produkovat vlastní enzymy a jídlo se těžce tráví. Pacient často špatně štěpí tuky. Provází to nažloutlá, mazlavá a velmi zapáchající stolice. Vitamíny jsou ztráceny průjmy a dochází k intenzivnímu hubnutí. Občas se tak k pankreatitidě přidruží anorexie. U pokročilé formy nemoci může dojít i ke špatné produkci inzulínu a vzniká diabetes. Stává se tak u 30%-70% nemocných.

alkohol

Léčba nemoci

Zákaz konzumace alkoholu po zbytek života. Zdravá vyvážená strava v malých porcích. Přijímání preparátů, umělých enzymů v podobě lékových kapslí. Užívají se několikrát denně spolu s jídlem. Pacienti jsou po zbytek života sledování v gastroenterologické poradně z důvodu zvýšená šance rozvinutí rakoviny slinivky břišní.