Domácí dílna: Jak jí vybavit?

Domácí dílna: Jak jí vybavit? Posted on 16.11.2020

Také máte doma šikovného kutila, který neustále něco zpravuje a renovuje. Možná by si zasloužil i to pravé místo, kde by se mohl nerušeně této bohabojné činnosti nerušeně věnovat. Domácí dílny povětšinou vznikají v nevyužitých prostorech v garáži, sklepě nebo třeba zahradním domku, který už léta hledal smysl. Co by taková dílna měla splňovat, aby se v ní dobře pracovalo?

Broušení železa

  • Osvětlení

To správné osvětlení je základ pro každou domácí dílnu. Základ tvoří centrální světlo, které osvětluje celou místnost. Neměli bychom však při zařizování dílny opomenout ani doplňková světla, které mohou lépe osvětlit pracovní plochu či jednotlivé police a regály s nářadím. V obchodech se zaměřte na průmyslová světla, kterým nevadí prach, nečistoty, mají ochranu proti vlhkosti a odolají i nižším teplotám.

  • Úložné prostory

Ruční nářadí má v dílně nepostradatelné místo, ale nemělo by se jen tak povalovat na stole či na zemi, jak je tomu v mnoha domácích dílnách zvykem. Povětšinou totiž tyto prostory nemají dostatek úložného místa, kam by bylo možné všechny tyhle vychytávky důmyslně uklidit. Nemusí se přitom jednat o zbrusu nové regály v řádech desítek korun, bohatě postačí i třeba vyřazené kusy nábytku, které vám už doma nedělají parádu. Než se jich hned zbavovat, raději jim vdechněte druhý život.

Šroubováky, utahováky, klíče, šroubky, matky nebo třeba pilový kotouč na kov i-nastroje.cz…to vše potřebuje místo. Pamatujte proto, že úložných prostor v dílnách není nikdy dost!

  • Pracovní stůl

Domácí kutil

Krom úložných prostor se domácí kutil neobejde ani bez dostatečně velké pracovní desky, která nabídne dostatek místa pro jeho práci. Ovšem i zde je ale možné improvizovat a neutrácet zbytečně peníze za pracovní stůl, který mimochodem nepatří k těm nejlevnějším. Nechte si od truhláře uříznout desku potřebných rozměrů a přimontujte jí ke staré konstrukci.