Posted in Nezařazené

Recyklace jídla

Recyklace jídla Posted on 27.3.2017

Určitě vás nepřekvapí, že dnes se někteří lidé doslova přestavěli na nový režim – „proč by měli platit za jídlo, které je volně dostupné, neporušené a v dobrém stavu za velkými markety v popelnicích?“. Myslíte si, že se jedná pouze o lidi bez domova nebo jiné podobné individua, které si takto ukrajují jídlo zdarma? Nikoliv, spousta lidí, kteří se spojili do jednoho směru, se nyní takto přeorientovalo na sběr jídla z popelnic – často platí jen za takové potraviny, které se jako prošlé zrovna nedoporučuje jíst a dělají to také s ohledem na životní prostředí. Stovky tun bezzávadných potravin totiž skončí na smetištích a jedná se tak nejen o problém životního prostředí, ale také samotného plýtvání
dýňové pyré

Co to znamená pro obchodníky?

Například ve Francii již přijali legislativu, která káže všem supermarketům jídlo, které by jinak vyhodili, dát na charitu a do potravinových bank, kde se jídlo přerozdělí mezi potřebné. Někomu se to jeví jako nádherný plán, obchodníci se však bojí, že se z toho stane více méně tradice a lidé tak přestanou chodit do obchodů, jenom si počkají, co pracovníci do kontejnerů vyhodí.
zelenina a koření 
Porušení takovýchto nařízení je často trestáno pokutou a je na každém z nás, aby si o tom udělal závěr. Na jednu stranu by tyto potraviny, které se alespoň takto využijí, skončily na skládkách a smetištích, kde by shnily. A samozřejmě, některé potraviny se zkrátka nevyplatí jíst, když jsou prošlé jako jsou mléčné výrobky, maso atd., ale drtivá většina vyhozeného jídla, které by jinak šlo v pořádku sníst bez žádných následků, končí jinde.
Na druhou stranu se jedná o velký zásah do soukromého vlastnictví, neboť takovou legislativou doslova nakazujete lidem, jak mají nakládat s jejich majetkem, byť by jej sami dříve či později vyhodili.
zeleninová polévka 

Změní se něco?

Někteří obchodníci a společnosti možná přehodnotí lhůty a budou se snažit, aby potraviny zůstaly na pultech co nejdéle, což znevažují zase ti, kteří se bojí, že by se takovýmto zacházením s jídlem jenom hazardovalo se zdravím spotřebitele.